Популярні публікації

четвер, 30 січня 2014 р.

Тернопільські діти-інваліди можуть займатися у школі верхової їзди на пільгових умовах

Соціальний проект для дітей-інвалідів планує реалізувати Тернопільська міська рада. Незабаром діти з особливими потребами, а також з неповних та малозабезпечених сімей зможуть на пільгових умовах займатися у школі верхової їзди, яка нещодавно запрацювала у Тернополі. Про це «Номер один» повідомила начальник управління соціальної політики міськради Марія Чашка.

- Суть соціального проекту полягає в тому, що окремі категорії дітей матимуть можливість відвідувати заняття верхової їзди на пільгових умовах, - розповідає Марія Чашка. -  До цієї категорії належать діти-інваліди Тернополя, які скеровуватимуться у школу за рекомендацією лікарів та соціальних служб. Також можливість відвідувати заняття матимуть діти з багатодітних, малозабезпечених сімей та діти-сироти. Формуванням списків цих категорій дітей займатиметься управління у справах сім’ї, молоді та спорту.
Даний проект почне працювати уже через два тижні. Тоді стануть відомі детальні умови прийому особливих дітей на заняття.
- Такий вид лікування та профілактики є надзвичайно корисним, особливо для дітей з розумовою відсталістю та ДЦП. Також заняття верховою їздою може бути одним із видів реабілітації, - каже Марія Чашка. - Раніше місто не співпрацювало з аналогічними закладами, тому даний проект буде новинкою для тернополян. Зараз не можна однозначно сказати, яка кількість дітей потребує такої допомоги. Звичайно, верхова їзда корисна практично для всіх, однак рекомендації для занять з лікувальною метою має дати лікар. Коли почнуть надходити перші заяви, тоді стане відоио, скільки сімей претендують на такий вид реабілітації.
Кінь має позитивний вплив як на фізичний розвиток людини, так і на нервово-психічний. Іпотерапія здобула чимало шанувальників завдяки так званому ефекту кентавра. Річ у тім, що у дітей, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом, діагнози ДЦП тощо, у м'язах відсутній необхідний тонус. Коли кінь крокує, імпульси з чотирьох ніг акумулюються на місці, де, як правило, кладуть сідло. Натомість дитину саджають на тварину без нього. Тоді імпульс переходить на поперековий відділ хребта людини, у маленького пацієнта з’являється відчуття, наче крокує не кінь, а він сам. Завдяки іпотерапії дитина розвивається не тільки у фізичному плані, а й покращує розумовий розвиток.
Управління соціальної політики має намір повідомити батьків про таку можливість через засоби масової інформації. Детальні умови соціального проекту будуть оприлюднені на сайті міської ради. Також про можливість безкоштовно займатися у школі верхової їзди батькам розповідатимуть медики  та спеціалісти міського центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів.

Немає коментарів:

Дописати коментар